Perandoria Mughal

Nipi i madh i Tamerlanes, Babar, i cili nga ana e nënës së tij ishte nga Genghis Khan i famshëm, erdhi në Indi në 1526 me kërkesë të një guvernatori indian që kërkoi ndihmën e Babarit në luftën e tij kundër Ibrahim Lodi, kreu i fundit i Delhi Sulltanat. Babari mundi Lodi në Panipat, jo shumë larg nga Delhi, dhe kështu erdhi për të krijuar Perandorinë Mughal në Indi. Babar vendosi deri në 1530, dhe u pasua nga djali i tij Humajun, i cili i dha perandorisë karakteristikat e tij të parë dalluese. Por është djali i Humajunit, Akbar i Madh, i cili përshkruhet konvencionalisht si lavdia e perandorisë. Akbar mbretëroi nga viti 1556 deri më 1605, dhe zgjati perandorinë e tij deri në perëndim si Afganistani dhe deri në jug si lumi Godavari. Akbar, megjithëse musliman, mbahet mend si një sundimtar tolerant dhe madje ka filluar një besim të ri, Din-i-Ilahi, i cili ishte një përpjekje për të përzier Islam me hinduizëm, krishterizëm, xhainizëm dhe besime të tjera. Ai fitoi mbi hindusët duke i emëruar ata në poste të rëndësishme ushtarake dhe civile, duke u dhënë nderime mbi ta dhe duke u martuar me një princeshë hindu.

Akbar pati pasardhjen e djalit të tij Salim, i cili mori titullin Jahangir. Në sundimin e tij (1605-1627), Jahangir konsolidoi fitimet e bëra nga babai i tij. Kultura e oborrit të Mughals lulëzoi nën sundimin e tij; si babai i tij i madh Babar, ai kishte një interes në kopshte, dhe piktura Mughal ndoshta arriti kulmin e saj në kohën e Jahangir. Jahangir u martua me Nur Jahan, “Drita e Botës”, në vitin 1611. Pak pas vdekjes së tij në tetor 1627, djali i tij, Shah Jahan, arriti në fron. Ai trashëgoi një perandori të madhe dhe të pasur; dhe në mesin e shekullit kjo ishte ndoshta perandoria më e madhe në botë, duke shfaqur një shkallë të kontrollit të centralizuar të krahasuar rrallë me përpara. Shah Jahan la pas një trashëgimi arkitekturore jashtëzakonisht të pasur, e cila përfshin Taj Mahalin dhe qytetin e vjetër të Delhi, Shahjahanabad. Ndërsa ai me sa duket vdiq në vitin 1658, një luftë e trashëgimisë shpërtheu mes katër djemve të tij. Dy kërkuesit kryesorë të fronit ishin Dara Shikoh, i cili ishte mbrojtur nga ata fisnikë dhe oficerë të cilët u angazhuan në politikat eklektike të sundimtarëve të mëparshëm dhe Aurangzeb, i cili ishte i favorizuar nga njerëz të fuqishëm më të prirur ta kthenin Perandorinë Mughal në një Islamik shtet i nënshtrohet ligjeve të Sheriatit. Është Aurangzeb i cili triumfoi, dhe megjithëse Perandoria Mughal pa zgjerimin e mëtejshëm në vitet e para të mbretërimit të tij të gjatë (1658-1707), nga pjesa e vonë e shekullit të shtatëmbëdhjetë, perandoria filloi të shpërbëhej.

Aurangzeb mbetet një figurë shumë e diskutueshme dhe asnjë monark nuk i është nënshtruar më shumë leximit komunal të historisë indiane. Ai është admiruar nga historianët muslimanë për zbatimin e ligjit të Sheriatit dhe për kundërshtimin e politikave të ndjekura nga Akbar; ndër hindusët, laikët dhe historianët njësoj, ai mbahet mend si një fanatik musliman dhe bigot. Në rast, perandoria e largët e Aurangzebit përfundimisht e lëkundi kontrollin e tij dhe duket se ishte krijuar pakënaqësi mes fshatarësisë. Pas vdekjes së Aurangzebit në vitin 1707, shumë prej vazonalëve të tij u vendosën si sundimtarë sovranë, dhe kështu filloi periudha e atyre që quhen “shtete pasuese”. Perandoria Mughal mbijetoi deri në 1857, por sundimtarët e saj ishin, pas 1803, pensionistë të kompanisë Indisë Lindore. Perandori i fundit, sened Bahadur Shah Zafar, është vënë në gjyq për dyshimin se ka udhëhequr rebelët e kryengritjes së vitit 1857 dhe për nxitjen e kryengritjes. Ai u dënua dhe u transportua në Rangoon, për të shpenzuar pjesën e mbetur të jetës së tij në tokë të huaj.

Perandoria Mughal, 1526-1707
Burimi: F. Robinson, Atlas i Botës Islame që nga viti 1500 (Oxford, 19822), f.59.

Copyright in the original in English is with Vinay Lal, the author of the piece

Sourcehttp://southasia.ucla.edu/history-politics/mughals-and-medieval/