VPython – Programimi 3D për njerëzit e zakonshëm

VPython e bën të lehtë krijimin e tregon dhe animacioneve të lundrueshëm 3D, madje edhe për ata që kanë përvojë të kufizuar në programim. Për shkak se ajo është e bazuar në Python, ajo gjithashtu ka shumë për të ofruar për programuesit me përvojë dhe hulumtuesit. Kliko këtu për të parë një shumëllojshmëri shembujsh.

Për një hyrje të shpejtë, shihni videot në vijim në YouTube, por mbani parasysh se për VPython 7 versionin aktual të VPython emri i modulit është “vpython”, jo “vizual” dhe shfaqja grafike shfaqet në një shfletues në vend se në një dritare të zhveshur.

Si të filloni duke përdorur VPython

I ri në Python dhe / ose VPython? GlowScript VPython është një vend i mirë për të filluar:

Shkoni te glowscript.org dhe krijoni një llogari.

o Duhet të shihni fjalinë “Ju jeni nënshkruar si <yourusername> dhe programet tuaja janë këtu.” Kliko në “këtu”.

o Kliko në “Krijo Program të Ri”. Emëroni atë “kuti”. Ju do të shihni këtë vijë:
Glowscript 2.6 VPython
Shtoni këtë deklaratë në vijën e mëposhtme:
kuti ()

Pastaj klikoni mbi “Run this program”. Ju do të shihni një kuti të bardhë në një sfond të zi.

o Përdorni butonin e djathtë (ose CTRL-terhiq butonin e majtë) të miut për të rrotulluar kamerën për të parë skenë nga kënde të ndryshme.

o Për të zmadhuar ose zvogëluar përdorimin e dy butonave, ose ALT / OPTION-drag, ose scrollwheel të miut.
Ekran me prekje: shpullë ose rrotullohen me dy gishta; shtrëngoj / zgjatet për të zmadhuar.

o Klikoni mbi Ndihmë për të parë se cilat objekte grafike janë të disponueshme. Burime të tjera informacioni janë dhënë më poshtë.

Përdorues me përvojë Python / VPython? Keni nevojë për qasje në të gjitha modulet Python? Provoni VPython 7:

Instaloni Continuum Anaconda (ose Enthought Canopy) shpërndarjen Python. Ne rekomandojmë zgjedhjen e Python 3.5 ose më vonë, veçanërisht nëse tashmë keni “VPYthon / Python 2.7” të instaluar në kompjuterin tuaj. Nëse jeni një ekspert i Python dhe doni të përdorni fletoret Jupyter, ju mund të instaloni modulet IPython dhe Jupyter në instalimin tuaj të tanishëm Python; shih jupyter.org.

 

· Në Shell Power ose Command Prompt (Windows) ose Terminal (Mac / Linux) drejtojeni këtë komandë, e cila do të instalojë VPython 7 për Python 2.7, 3.4, 3.5 ose 3.6:
pip instaloni vpython

Ose, nëse përdorni Anaconda, conda install -c vpython vpython
Do të ketë përditësime të shpeshta të këtij moduli. Ju mund të merrni versionin më të fundit në këtë mënyrë:
pip instaloni vpython –upgrade

Ose nëse përdorni Anaconda, update conda -c vpython vpython

Ju mund të kandidoni nga IDLE ose nga redaktori / lëshuesi i Spyder me Python 3.5 (3.5.3 ose më shumë) ose 3.6, por Spyder më i ri 3.2 nuk e mbështet përdorimin e vpython. Zhvilluesit e Spyder-it janë të vetëdijshëm për këtë çështje dhe kanë ofruar të adresojnë problemin në një version më të ri. Këtu janë detajet rreth çështjes, me informacion mbi zgjidhjet e punës. Një opsion i thjeshtë është instalimi i Spyder 3.1.4 më të vjetër duke e ekzekutuar këtë në një terminal:

conda install spyder = 3.1.4

Ju mund të filloni Spyder duke klikuar ikonën Spyder që është instaluar me Anaconda, ose mund të filloni Spyder nga një komandë e shpejtë duke shtypur “spyder”. Në Spyder ju duhet të shkoni te Run> Konfiguro dhe specifikoni “Ekzekuto në një tastierë të re dedikuar Python”.

Nëse i lexoni ose shkruani skedarët e të dhënave dhe doni ta parazgjedhni që ata të futen në dosjen e njëjtë me programin Python, shkoni te Tools> Preferences> Run dhe zgjidhni “Default directory pune” të jetë “directory script”. Ju gjithashtu mund të dëshironi në Tools> Preferences> Drejtoria globale e punës për të specifikuar se në cilën direktori Spyder shikon për programet.

 

Disa përdorues të Mac kanë raportuar se kandidimi nga Spyder nuk funksionon. Përcaktimi i mëposhtëm, duke bërë dhe tërhequr një mjedis të ri, funksionon:

conda krijoni -n vpclean -c vpython vpython python = 3
burim aktivizoni vpclean

Për të përdorur një fletore Jupyter (Python 2.7, 3.4, 3.5, 3.6): Ka dy mënyra për të filluar një fletore Jupyter. Në një terminal, ekzekutoni “jupyter notebook”. Ose (në varësi të sistemit operativ që po përdorni), klikoni dy herë ikonën “Jupyter Notebook” që shfaqet si një nga veglat që lidhen me Anaconda. Në të djathtë ekziston një meny që hapet për të krijuar një fletore të re dhe nëse zgjedh “VPython” ju do të merrni importin e mëposhtëm, i cili nëse përdorimi i Python 3 është i panevojshëm (ju mund të ndryshoni llojin e fletores përmes menysë Kernel> Ndrysho kernel) :
nga __future__ ndarja e importit, print_function

Nëse keni një lëshim të fundit të sistemit operativ Mac, për të nisur fletoren e Jupyter mund t’ju duhet të ekzekutoni këtë:
jupyter notebook –browser = Chrome

Ose me ose pa një fletore Jupyter, “nga importimi i vpython *” importon gjithashtu të gjitha funksionet e matematikës, ora (), random () dhe arange (). Kjo thjeshton programet në lëvizje ndërmjet GlowScript VPython dhe VPython 7.

 

· Shkruani një program testimi: Ky program i shkurtër do të shfaqë një kuti të bardhë në një sfond të zi:
nga importi i vpython *
kuti ()

Running a VPython program në një fletore Jupyter: Kliko në qelizën e parë (që përmbajnë deklaratën e importit të vpython), pastaj klikoni ikonën e drejtuar, atë që është një trekëndësh që ballafaqohet drejtpërsëdrejti me një vijë vertikale. Aktualisht, për të rivendosur një program VPython ju duhet të klikoni ikonën e shigjetës rrethore për të “rifilluar kernelin” dhe pastaj klikoni butonin e kuq të theksuar, pastaj klikoni në qelizën e parë, pastaj klikoni ikonën e drejtuar.

Disa përdorues e gjejnë të përshtatshme për të përfshirë në qelizën e parë vetëm këto deklarata:
nga importi i vpython *
skena = kanavacë ()

Më pas vendosni pjesën tjetër të programit në qelizat e mëvonshme. Rezultati është se ekrani 3D do të shfaqet vetëm nën qelizën e parë në vend të në fund të qelizës së fundit. Gjithashtu siguron që moduli vpython të fillojë plotësisht përpara se të vazhdojë. Për më tepër, ju mund të ri-drejtuar programin më lehtë.

· Rrotullimi dhe zmadhimi i kamerës është i njëjtë me GlowScript VPython; Shiko lart.

 

· Dokumentacioni: Shihni GlowScript VPython Help për dokumentacionin. Funksioni i vetëm GlowScript ende i pazbatuar është ndërveprimet e tastierës në një fletore Jupyter, në pritje të një kuptimi të marrëdhënies me inputet e tastierës që përpunohen nga fletori Jupyter.

· Programet demo: Ka një sërë programesh demo për fletoret Jupyter (skedar zip) dhe për përdorim pa një fletore Jupyter (skedar zip).

· Programet demo të programeve në distancë: Ka një paketë Binder të disa programeve demo, që ju lejon të përdorni programet Jupyter VPython edhe në kompjuterë ose pajisje mobile të cilat nuk kanë instaluar Python. Këtu është një shpjegim i mekanizmit Binder. Për shkak se serverat Binder ndahen mes një numri të madh njerëzish, performanca mund të ndryshojë shumë nga dita në ditë dhe nga ora në orë.

· Ata që DO kanë instaluar Classic VPython dhe duan ta mbajnë, duhet të krijojnë një mjedis të ri në të cilin do të provohet VPython i ri: “conda create -c vpython -n vpython_jup_env vpython python”. Pas krijimit të mjedisit të ri do t’ju duhet ta aktivizoni atë për të provuar VPython-in e ri.

Si GlowScript VPython dhe VPython 7 ndryshojnë nga Classic VPython 6

· Vektorët duhet të përfaqësohen si vektor (x, y, z) ose vec (x, y, z), jo si (x, y, z).

· Shfaqja e emrit është ndryshuar në kanavacë (për arsye teknike).

· Emri gdisplay është ndryshuar në grafik.

· Objektet e kurbës dhe objektet e pikave kanë një sërë metodash të reja.

Në ndihmën VPython në glowscript.org është një program konvertimi për të kthyer nga sintaksi Classic në GlowScript; Bën një punë të papërsosur, por të dobishme për t’u marrë me dallimet kryesore.